Tuesday, November 30, 2010

FFKL 2010

22 NOVEMBER

kalau tak silap le.. -___-"

Tarikh FFKL2010..pertandingan fesyen yang dianjurkan BERITA HARIAN dan dirasmikan oleh ikon fesyen..Dato' Jimmy Choo (Grand tak?)...bertempat di Laman Wau, Kompleks Kraf, Jalan Conlay..

Berpeluh gak mencarik Laman Wau petang tu..cuaca agak panash...

Yeap3..been there...walaupun dah tak bekerja dengan WANIE lagik...tapi kalau diperlukan...aku masih datang menolong...Dari MIFA...ke Perkahwinan ELYANA...sampai SHOUT AWARDS...aku risau je tgk WANIE yang masih tak buat persiapan untuk FFKL...bukan tak pedulik..tapi sebab jadual kerja yang padat...rezeki tengah murah la kot ya...but still..designer lain..dah siapkan baju2 untuk FFKL..dengan TEMA skali..

Tapi Alhamdulillah...dengan team yang maha cekap...and of course dengan sedikit bantuan dari AKU n MELL...koleksi yang aku taktau namanya...*matike aku?...selamat disiapkan...and this is my feveret piece...

It screamm HAZWANI if u know what i mean.. Simple..Elegant..Girlish.. hikhikhik.. Awalnya...aku agak risau.. dengan keadaan kelam kabut di bengkel..tak tido malam..dan masih dalam proses menjahit keesokan paginya..dengan MELL sokseksoksek katanya design yang lain meletup sangat..beriyer-iyer punya baju..(dah nama pun pertandingan)...aku cam... Okay.......................... -___-"..

Tapi bila sampai kat Bangsar (pejabat Berita Harian)...Baju-baju dah terletak kat badan model...i'm like..eh.. Not bad..masih mampu memberikan saingan...simple..smart...elegant...dan kene dengan Konsep yang "dorunk" nak.. which is.. 2 persalinan TENUN atau SONGKET...2 persalinan wanita dan 2 persalinan lelaki...dan kalau tak silap aku...WANIE bagi 2 songket dan 2 tenun... in your face! .. Kire not bad la untuk kerje satu malam.. hik.. what a great team..

Nice eh..Bengkung kat suit lelaki tu..pakcik le buat..huwak3..

Anyway...bukan tu jer yang berlaku dalam FFKL ni...

Pada satu malam...sedang aku sibuk main 'Glatt'.. (Krim meluruskan rambut)...hik..aku dapat sms dari NIK ERWAN ROSELI.. katanya..

"Y...Isnin dengan khamis u jadi Model i tau..esok i datang buat fitting"..

Aku reply..

"HAH??????????"

Nik jawab

"Ala plz2 (sambil bayangkan die wat muka merayu)..model i last minit hilang..so u tolong ganti ye"

Something like that.. -___-"... Msg ni aku dapat sebelum WANIE menyatakan hasratnye yang memerlukan aku sebagai pembantunya di malam FFKL..since NIK yang dah msg dulu.. dalam keadaan yang berat hati... dan perut.. aku bersetuju..sambil pikir..carutan apekah yg akan bertepek-tepek ke muke aku kalau orang tau.. T_T...

Esoknya tu baru WANIE cal.. tanya.. aku tolong NIK ke?.. Aku cakap la ye..."hik" kata WANIE...there..carutan pertama..hahaha..

But still..bukanlah takda masa untuk tolong WANIE..aku still datang bengkel ngan MELL..berasak-asak di sana...

Leh tak aku skip citer pasal..hari yang para designer menghadap para juri dan menerangkan design masing2... :P.. hik..seringkas mungkin la ye..

Lokasi..pejabat BERITA HARIAN..Bangsar...Baju WANIE siap bile judge tengah interview Designer ke 4.. (azab la kot ya)...kitorunk bergegas ke Bangsar dalam tengahari camtu...aku masa tu dah sakit kepala azab..sbb tak tido...NIK pulak lansung tak bunyik apa2..sms tak call pun tidak...cam kelakar pulak tgk bezanya NIK ngan WANIE...kalau WANIE..mesti dah berpuluh call..BBM dan sms yang masuk..tapi NIK tenang jer..hikhik..WALAUPUN bila dah sampai sana...aku still menambah detailing pada baju WANIE dalam baju NIK ERWAN...dan model2 lain dah siap dimekap kecuali aku..sebab sibuk buat kerja kat blakang...NIK tak berbunyik lansung..rilek caner tah..hikhik...

Sesi penghakiman (kan?) untuk NIK ERWAN sangat la "tough".. kenapa MONA DIN (big boss of HAJABA) tak diberikan Pisau?.. soalan die bagus2.. tapi kritikannya membunuh.. NIK berjaya menjawab sumer soalan dengan tangkas..walaupun di dada dah nampak peluhnya.. (baju basah kot ya)...tapi kesimpulannya Judge suke dengan koleksi kali ni sebab NIK fokus dekat orang yang berbadan besar.. (PLUS SIZE)...me personally memang suke sangat2 kali ni sebab ade designer yang tak lupekan orang2 berbadan besar seperti aku.. hik..memang lama giler kot NIK punya interview.. tapi.. WANIE punya interview sekejap nau... pakcik risau.. -__-"..takpelah..janji dah berikan yang terbaekkkkkkkkk.. :P

Suke jaket tu.. ;-).. kesian kasut NIK kembang..haha..size sebelas diberikan kasut size 10..mmg tk bernafas la kaki aku the whole day..

FFKL day..

Aku dapat sms dari NIK..katanya jumpa die LAMAN WAU dalam pukul 4 untuk mekap dan rehearsal.. dalam 4 suku mcm tu aku dah sampai..aku igtkan aku dah terlambat..rupanya....... hik..aku org pertama dalam grup NIK yg sampai...Ingat tak aku pernah cakap...LAMBAT DALAM DUNIA FESYEN ni adalah perkara biasa... *larekk..

Anyway...MELL yg poyo2nya kata tak dapat datang ari tu..datang jugak..menggayakan sweater kelabu..kemeja biru..dan bow tie... JASMI REJAB siap leh cakap kat MELL "i like your style"..so sepanjang hari la MELL tak abis2 ulang ayat tu...punggung yang dah sedia kembang makin kembang...

Omg..dah lambat nak pi keje..okay...

Aku upload pic2 yang perlu je lah eh.



Ngahaha.. :P..

It happen so fast..but it still feels like yesterday...anyway...CONGRATS TO RIZMAN RUZAINI..HAZWANI OSMAN..JASMI REJAB dan ARDI IDEWANI...

Yeap...WANIE menang juga..hehe...Anugerah Khas Juri...so die akan ke LONDON jugak dengan 5 STARS yang lain..
Kerja3!-Out

6 comments:

achik ezam said...

bestnya lah keje cam korang....


i wish i am creative..but....haramjadah tak kretip..hehehehe

babybisaya said...

look great and dont worry, ur doing what u love, everything will be fine. :)

[Y]..Just [Y] said...

Babyyyyyyyyyyyyyy :*)...

Josh. said...
This comment has been removed by the author.
babybisaya said...

yap bhu.u look great.later i'll cook maggie goreng double just like u want it. :)

[Y]..Just [Y] said...

o my god..u still remember my feveret.. :*)..bhu tunggu k..